Kort nieuws

UT-spin-off in voetbaldata-analyse scoort 1,8 miljoen aan kapitaal

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

In een nieuwe kapitaalronde heeft het Enschedese Scisports 1,8 miljoen euro opgehaald bij bestaande en nieuwe investeerders. De spin-off van de Universiteit Twente gaat de injectie gebruiken om zijn Balljames-oplossing voor voetbalbeeldanalyse te implementeren in verschillende stadions, onder meer in Duitsland en Engeland. Daarnaast wil het bedrijf het geld gebruiken om zijn Sciskill Index voor spelersanalyse wereldwijd uit te rollen. In een investeringsronde begin vorig jaar scoorde het al 1,35 miljoen euro.

De realtime trackingtechnologie Balljames genereert automatisch 3d-data uit videobeelden van voetbalwedstrijden. Veertien camera’s in het station leggen alle bewegingen op het veld vast, waarna de oplossing van Scisports hieruit gegevens destilleert als de zuiverheid, richting en snelheid van de passing, sprintkracht, sprongkracht, looplijnen en hoe dicht de bal aan de voet blijft bij een aanname. Het Polman Stadion van Heracles Almelo is het eerste stadion ter wereld dat is uitgerust met een prototype van het systeem. Scisports is bezig met een tweede stadion in Engeland en samen met de UT is het een testveld aan het aanleggen voor academisch onderzoek.

De Sciskill Index is een objectieve spelersindex die het mogelijk maakt om de kwaliteit van voetballers over de hele wereld met elkaar te vergelijken. Het bijbehorende algoritme analyseert wekelijks ruim tweeduizend wedstrijden in 210 competities en aggregeert daarbij automatisch de kwaliteit van 350 duizend spelers. De index meet de invloed van een voetballer op het wedstrijdverloop en de individuele ontwikkeling en berekent diens marktwaarde en potentie op basis van de huidige kwaliteit en de groei die andere spelers in het verleden hebben gemaakt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content