Kort nieuws

UT-spin-off breekt door met miljoenenorder

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Ambient Systems, een spin-off van de Universiteit Twente, heeft een miljoenenorder in de wacht gesleept. De Hengelose starter gaat de komende jaren 100 duizend kopieersystemen en printers voorzien van Ambient Net. Deze technologie maakt het mogelijk informatie zoals tellerstanden en foutmeldingen draadloos te communiceren over een meshnetwerk. Het koppelt alle documentsystemen in een gebouwencomplex en verstuurt de verzamelde informatie uiteindelijk via een GPRS-gateway naar de leasemaatschappij en het onderhoudsbedrijf.

Ambient Systems werd in 2003 opgericht door Paul Havinga, Stefan Dulman en Lodewijk van Hoesel. Havinga is directeur, Dulman en Van Hoesel nemen de technische kant voor hun rekening. Het drietal ontwikkelde de technologie bij het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie (CTIT) van de UT. ’Vanuit Europese onderzoeksprojecten bleek er veel vraag te zijn naar onze ultra-energiezuinige, goedkope draadloze communicatieoplossing‘, zegt Havinga. ’Om onze producten marktrijp te maken en klantsupport te kunnen leveren, hebben we Ambient Systems opgericht.‘

De draadloze sensornetwerken van Ambient vonden inmiddels hun weg over de hele wereld, in zorgtoepassingen, in de golfsport bij het bepalen van de spelersposities en het meten van de vochtigheid van de greens. Voor de kust van Australië, in het Great Barrier Reef, installeerden de Hengeloërs een sensornetwerk om de temperatuur van het zeewater te registreren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content