Kort nieuws

UT-promovendus ontwikkelt sensorpak voor beroertepatiënten

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Samen met een internationaal team van engineers en zorgprofessionals heeft UT-promovendus Bart Klaassen een pak ontwikkeld waarmee patiënten met een beroerte thuis zijn te monitoren. 41 sensoren registreren hun bewegingen, waarna de metingen naar een backend gaan voor analyse. Met de technologie en de verkregen informatie is het revalidatietraject te verbeteren en zijn de zorgkosten te verminderen. Klaassen promoveert woensdag op zijn onderzoek, uitgevoerd binnen het Europese Zevende Kaderprogramma. Tot de andere deelnemers aan het project behoren Xsens en Roessingh R&D.

Jaarlijks krijgen ongeveer 45 duizend Nederlanders een beroerte; wereldwijd ging het in 2010 zelfs om 33 miljoen mensen. Met de toenemende vergrijzing zullen deze getallen de komende jaren alleen maar stijgen. Mensen die een beroerte overleven, kampen vaak met lichamelijke beperkingen. Het doel van het revalidatieprogramma dat doorgaans volgt, is om hen zo goed mogelijk te laten functioneren in hun dagelijks leven. In de praktijk revalideren ze echter voornamelijk in een kliniek en is er onvoldoende zicht op hoe ze na afloop in hun thuisomgeving omgaan met hun beperkingen, en dat terwijl kennis over het dagelijks functioneren kan leiden tot een betere revalidatie tegen lagere kosten.

Met het Interaction System is de kwaliteit van bewegen van de patiënten nauwkeurig te meten en te modelleren en zijn de relevante gegevens door te sturen naar de therapeut. ‘Er was al lange tijd grote behoefte aan een dergelijk systeem, maar de technologie was er simpelweg nog niet klaar voor’, vertelt Klaassen. ‘Dat is momenteel snel aan het veranderen, dankzij razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van batterijtechnologie, wearables, smart e-textiles en big-data-analyse.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content