UT opent deuren voor Duitse bètastudenten

Author:

Reading time: 2 minutes

De Universiteit Twente wil de toelatingseisen voor Duitse scholieren op korte termijn verlagen. Volgens het College van Bestuur beschikken zij wel over de benodigde kennis, maar komt dit door het Duitse onderwijssysteem niet tot uitdrukking op hun diploma. Dat meldt het UT Nieuws.

In het Duitse systeem doen scholieren eindexamen in vier vakken. Hier moet één taal, één ’zachte wetenschap‘ en één bètavak bij zitten. Naast deze vier vakken volgen ze gedurende hun schoolperiode zes vakken waar ze geen eindexamen in doen. De schoen wringt omdat de Universiteit Twente juist als toelatingseis stelt dat scholieren in een aantal vakken eindexamen gedaan moeten hebben. In navolging van de Radboud Universiteit Nijmegen gaat de universiteit dit nu corrigeren voor Duitse scholieren. ’Eén ding is zeker: een Duitse student die zich bij ons wil inschrijven doet dit niet omdat hij of zij dat een makkelijke manier vindt om een academische graad te ontvangen. We hebben met jonge ambitieuze mensen te doen‘, zegt Matthias Wessling van de UT. Hij kaartte het probleem aan bij het CvB.

De grensuniversiteiten vrezen voor een leegloop omdat de regering in het nieuwe financieringsstelsel de Raulin-vergoeding wil afschaffen. Deze subsidie betaalt een deel van het collegegeld terug aan EU-studenten die in Nederland studeren. In plaats daarvan kunnen zij voortaan op dezelfde manier als Nederlandse studenten lenen van de overheid. De collegevoorzitters van de universiteiten van Groningen, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Twente stuurden daarom eind maart een open brief naar de Tweede Kamer waarin ze vroegen om deze vergoeding in stand te houden.