Technieuws

UT ontwikkelt gradiënt-op-een-chip

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Mesa+-onderzoekers hebben een ’chip‘ ontwikkeld die op micrometerschaal chemische gradiënten kan creëren, bijvoorbeeld van de zuurgraad. Daarmee kan de reactiekinetiek van allerhande biologische of chemische reacties bepaald worden over een reeks van waarden. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.

Het systeem bestaat uit een reactief oppervlak op een glasplaatje, waarop twee elektroden honderd micrometer van elkaar zijn aangebracht. Met een spanningsverschil tussen de elektroden wordt het gradiënt gecreëerd. Door vervolgens te meten hoe snel de reactie langs het gradiënt tussen de elektroden verloopt, is de kinetiek van de reactie bij verschillende concentraties in een keer te bepalen. Overigens voert de chip niet de meting van de reactiesnelheid uit, de onderzoekers gebruikten voor hun testontwerp een reactie met een fluorescente marker die onder een microscoop te volgen is.

Voor de toekomst denken ze het ontwerp te kunnen opschalen naar twee dimensies, zodat de reactiekinetiek van twee verschillende stoffen tegelijk te karakteriseren is.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content