Kort nieuws

UT maakt model voor planten- en algensatelliet

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een belangrijke rol gespeeld in het voortraject van de Fluorescence Explorer (Flex), de nieuwe satelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie Esa. Met een zelfontwikkeld computermodel hebben ze mogelijke toepassingen bekeken en gesimuleerd hoe de satellietmetingen eruit gaan zien. De Flex zal naar verwachting in 2022 in een baan om de aarde komen en dan het functioneren van vegetatie en fytoplankton in beeld brengen, om inzicht te geven in de effecten van grondgebruik, weer en stressfactoren op planten op het land en algen in de oceanen. Ook de productie van landbouwgebieden zal worden gemeten.

De Flex gaat de fluorescentie meten die planten en algen afgeven. Dit is een bijproduct van de fotosynthese, de omzetting van koolstofdioxide in koolhydraten met behulp van lichtenergie. De hoeveelheid fluorescentie is dus een maat voor de productiviteit. ‘Het is alsof we de ademhaling van de planeet meten’, aldus onderzoeker Christiaan van der Tol van de Twentse ITC-faculteit voor geo-informatie en aardobservatie. ‘We zien hoeveel zonlicht de planten vastleggen, en zo de brandstof voor bijna al het andere leven op aarde maken.’

Binnen het Earth Explorer-programma van Esa ontwikkelen partners uit 22 Europese landen een serie satellieten die een beter begrip moeten geven van aardse natuurverschijnselen. Er draaien er al een paar rondjes in de ruimte om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld het zoutgehalte van de oceanen en het magnetische veld om onze planeet. De Flex wordt de achtste missie. Hij gaat in tandem vliegen met de Sentinel-3-satelliet, die de benodigde aanvullende informatie over de atmosfeer en de oppervlaktetemperatuur zal leveren. Verder zitten er onder meer missies in de pijplijn om gegevens te verzamelen over wind, wolken en bebossing.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content