UT maakt beamforming bij wifi praktisch toepasbaar

Author:

Reading time: 1 minute

De IC Design-vakgroep van de Universiteit Twente heeft een IC ontwikkeld dat het voor wifi-ontvangers praktisch mogelijk maakt om beamforming toe te passen – het wegfilteren van ruis door meerdere antennes met elkaar te correleren. Tot nog toe was de achterliggende technologe nog te kostbaar en te energieverslindend, maar hoogleraar Bram Nauta verwacht dat de aanpak door deze ontwikkeling binnen twee jaar al op de markt kan verschijnen.

Met de techniek kan geluisterd worden naar een signaal uit een specifieke richting. Door de onderlinge afstand arriveert dit signaal op verschillende tijdstippen bij de afzonderlijke antennes. Wanneer de inputs met deze specifieke tijdsvertraging bij elkaar worden opgeteld, wordt het signaal uit de gewenste richting versterkt terwijl verstoringen uit andere richtingen uitdoven.

Op het IC van postdoc Michiel Soer kunnen vier antennes worden aangesloten en het kan overweg met frequenties tussen 1,0 tot 2,5 GHz. Naast de UT werkte TNO mee aan het ontwerp, in het kader van het Stars-project. Het ontwerp is eerder dit jaar gepubliceerd tijdens de ISSCC.