Kort nieuws

UT krijgt subsidie voor samen simuleren hardware- en softwaremodellen

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

De Europese Commissie trekt haar portemonnee voor een R&D-project naar modelgebaseerde ontwikkeling van mechatronische systemen onder leiding van de Universiteit Twente. Chess, Controllab Products, Neopost, Verhaert, de Britse Universiteit van Newcastle en het Deense Engineering College Aarhus zijn partners in het driejarige project. De deelnemers willen bestaande tools voor softwareontwerp leren praten met gereedschap voor fysische modellering. Daarnaast moeten de tools de gebruiker richting modellen sturen die toleranter zijn voor fouten. Aan de UT worden hiervoor twee aio‘s aangesteld, aan beide andere onderzoeksinstituten elk een. Het totale budget van het programma Design Support and Tooling for Embedded Control Software (Destecs) bedraagt 3,8 miljoen euro, waarvan 2,75 uit Brussel.

In eerste instantie gaat het project uit van het 20Sim-modelleringspakket voor de fysische simulatie van het systeem en Overture voor de modellering van de controllersoftware. 20Sim werd aan de UT ontwikkeld en nu via spin-off Controllab Products vermarkt. Overture is opensource software gebaseerd is op de Vienna Development Method (VDM). ’Beide hebben mogelijkheden om cosimulatie uit te voeren‘, vertelt projectcoördinator Jan Broenink. ’In het verleden hadden we al eens een testje gedaan waaruit bleek dat je ze kon laten samenwerken. Dat was tijdens het Boderc-project van het Esi. Maar verder dan dat waren we niet gekomen.‘ De bedoeling is om deze cosimulatie nu robuust te maken en op te schalen. Daarnaast moet er gewerkt worden aan modelbeheer via versiebeheersystemen.

Het project is vooral praktisch van aard. ’Wij bekijken het erg van een engineeringkant‘, vertelt Broenink. ’Je kunt daar ook theoretischer over denken, dan kom je op het gebied van hybride automaten. Daar lonken we wel naar, maar niet binnen dit project.‘ Hij denkt dat de lessen uit het project ook bruikbaar zijn op andere softwarepakketten zoals Matlab en Simulink. Daar wil Destecs op de langere termijn ook mee gaan werken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content