Technieuws

UT krijgt magnetische microscoop van IBM

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Watson Research-centrum van IBM heeft een unieke Squid-microscoop gedoneerd aan de Universiteit Twente. De leerstoel Condensed Matters Physics and Devices van de faculteit TNW kan daarmee zeer nauwkeurig kleine magneetvelden registreren. ’Met deze Squid-microscoop zijn de afgelopen jaren geweldige resultaten geboekt‘, vertelt Hans Hilgenkamp van deze leerstoel in UT Nieuws.

Het apparaat in kwestie komt van de onderzoeker John Kirtley. Die is onlangs met pensioen gegaan en wilde dat zijn ’troetelkind‘ goed terechtkwam. Hilgenkamps groep werkte al langer samen met Kirtley en kwam dus al snel in aanmerking. Kirtley heeft meegewerkt aan meer dan honderd publicaties in verschillende tijdschriften, waaronder Nature en Science.

Squid, dat staat voor Superconducting Quantum Interference Devices, kan extreem kleine magnetische velden waarnemen. Door dit te koppelen aan een ruimtelijke scanner zijn de magnetische eigenschappen van een oppervlak in kaart te brengen. De Twentenaren willen de microscoop onder meer gaan gebruiken voor het bestuderen van de magneetvelden die ontstaan op de overgangen van supergeleiders.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content