Kort nieuws

UT in project voor longblaasje-op-chip

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Longfonds heeft een subsidie van 600 duizend euro toegekend aan een consortium van UT-instituut Mira en de UMC’s van Leiden en Rotterdam om een ‘longblaasje op chip’ ontwikkelen. Dit systeem kan dienen als model voor onderzoek naar de behandeling van longaandoeningen. Op termijn zou het zelfs een opmaat kunnen zijn naar het kweken van nieuw longweefsel uit lichaamseigen cellen.

‘Organen-op-chip’ zijn een relatief nieuwe ontwikkeling binnen het biomedisch onderzoek. Door ontwikkelingen binnen de microfluïdica wordt mogelijk om orgaanstructuren driedimensionaal na te bouwen, compleet met verschillende celtypen en een kunstmatige bloedsomloop – zij het sterk vereenvoudigd en op centimeterschaal. Deze modellen reageren realistischer op verstoringen en medicijnen dan een weefselkweek en zijn in sommige gevallen een alternatief voor proefdieren.

Met deze aanpak willen de Enschedese, Leidse en Rotterdamse onderzoekers een model voor het longblaasje gaan maken – de eindvertakking van de long waar de gassen tussen het bloed en de lucht worden uitgewisseld. Hiervoor worden longcellen gekweekt op gebogen driedimensionale membranen. Door drukverschillen kunnen de kunstmatige longblaasjes uitzetten en met stromende vloeistof zal de bloedsomloop worden gesimuleerd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content