Kort nieuws

UT in miljoenenproject voor handheld sensor nanodeeltjes

Pieter Edelman
Leestijd: 3 minuten

Met een financiële ondersteuning van 1,4 miljoen euro gaat een consortium van de UT, UT-spin-off Kryoz, De Koningh Medical Systems en drie andere partners werken aan een handheld detector voor magnetische nanodeeltjes in het lichaam. Momenteel worden dit soort ijzeroxidedeeltjes – die veilig zijn en makkelijk in gebruik – ingezet om zieke weefsels te labelen zodat ze in de MRI te herkennen zijn. Voor de operatiekamer zijn er echter geen detectoren beschikbaar, dus is de labeling daar niet te gebruiken.

De beoogde detector moet aangeven of de deeltjes aanwezig zijn als deze op een weefsel gericht wordt. De ijzeroxidepartikels hebben een zeer specifieke magnetische handtekening en zijn daardoor in principe goed op te sporen. ’Maar de rest van het lichaam is ook een beetje magnetisch‘, zegt projectleider Bennie ten Haken van de UT. Om het zwakke signaal op te pikken, moet de thermische ruis in de antenne worden tegen gegaan door deze te koelen tot cryogene temperaturen. Normaal gaat dat met een vrij lompe installatie die vloeibare stikstof gebruikt, maar Kryoz heeft daar een alternatief voor. ’Ze hebben een koeltechniek die een oppervlak ter grootte van je pink kan koelen, met een apparaat dat een volume van slechts een liter heeft‘, vertelt Ten Haken. ’Ze ontwikkelen die techniek voor in base stations, maar via dit project wordt het ook op de medische hoek gericht.‘

De onderzoekers willen in eerste instantie kijken of de methode ingezet kan worden voor het bepalen of er bij borstkanker uitzaaiingen zijn via het lymfesysteem. Daarvoor moet uitgezocht worden met welke lymfeklieren de tumor in contact staat; deze worden vervolgens operatief verwijderd en door een patholoog nageplozen op kankercellen. Om dit te bepalen wordt er een radioactieve tracer ingespoten vlakbij de tumor. Met een richtinggevoelige geigerteller kan vervolgens voor elke lymfeklier worden gekeken of de tracer daarin terecht komt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content