Kort nieuws

UT helpt mee aan bouw supergeleidende windturbine

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Met behulp van de Univerisiteit Twente is een windturbine aan de Deense kust bij Thyborøn voorzien van een generator die supergeleiding gebruikt in plaats van permanente magneten. De generator is half zo zwaar en veel compacter dan conventionele exemplaren voor hetzelfde vermogen. Dat opent mogelijkheden voor eenvoudigere windmolenconstructies en funderingen. Bovendien zijn er minder zeldzame aardmetalen zoals neodynium nodig. Daar staat tegenover dat de generator voortdurend gekoeld moet worden.

De generator is het resultaat van het Europese Ecoswing-project, waarin negen partners met een budget van dertien miljoen euro werken aan supergeleidende windturbines. De magneten in de nieuwe rotor zijn opgebouwd uit supergeleidende tape, die weer bestaat uit een dunne laag supergeleidend materiaal op een flexibele stalen drager. De magneten moeten sterk gekoeld worden voor hun supergeleidende eigenschappen. Dubbel uitgevoerde cryocoolers draaien hiervoor mee met de rotor en zorgen voor een temperatuur van min 240 graden Celsius.

De Universiteit Twente was onder meer betrokken bij het testen van de magneetspoelen, het ontwerpen van de koeling en de assemblage van de rotor. Daarvoor riep de universiteit de expertise in van TNO, machinefabriek Boessekool in Almelo en andere Nederlandse bedrijven.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content