UT-faciliteit voor medische beeldvorming loopt vertraging op

Reading time: 1 minute

Author:

De plannen voor een geavanceerde medische-beeldvormingsfaciliteit op de UT-campus liggen onder vuur. Het Mira-instituut van de UT zou deze het afgelopen jaar samen met Siemens en de UMC’s van Groningen en Nijmegen optrekken in The Gallery, een gebouw voor innovatieve bedrijvigheid op de campus. Maar vanwege de eisen voor het werken met patiënten, is dat er tot nog toe niet van gekomen.

De faciliteit is het beoogde paradepaardje van het Center for Medical Imaging, een van de acht samenwerkingsverbanden tussen universiteiten en bedrijven die in 2011 voortvloeiden uit het Innovative Medical Devices-programma van ZonMW. Het centrum richt zich met name op beeldvorming rond oncologie.

Kees van Ast van het college van bestuur wijst de UMC’s aan als boosdoener: ‘misschien hebben we ons niet goed gerealiseerd wat het inhoudt, maar de eisen eromheen worden ook steeds verscherpt’, zegt hij in het UT Nieuws. Zo zouden de UMC’s voortdurend van mening veranderen over de benodigde expertise en plotseling eisen dat ook de regionale ziekenhuizen betrokken worden en wellicht een deel van het onderzoek op zich nemen.

De UT heeft al besloten om de gereserveerde ruimte niet langer vast te houden. De universiteit wilde het centrum graag in The Gallery zodat zich een ecosysteem van gerelateerde innovatieve bedrijven zou kunnen vormen. De vraag is nu echter of de locatie ooit aan de eisen zal kunnen voldoen. Voor de zomer moet er meer duidelijkheid zijn rond de plannen.