UT en Radboud UMC kennen vier samenwerkingssubsidies toe

Reading time: 1 minute

Author:

De Universiteit Twente en het Radboud UMC hebben een samenwerkingsprogramma afgetrapt met de toekenning van vier subsidies, elk van tachtigduizend euro. De twee instellingen werkten al langer samen, maar via het nieuwe Turbo-programma (Twente University Radboudumc Opportunities) willen ze de banden versterken. De subsidies zijn bedoeld voor projecten waar onderzoekers uit zowel Enschede als Nijmegen bij betrokken zijn, en moeten de weg voorbereiden naar het verwerven van externe subsidies.

Twee van de gehonoreerde projecten richten zich op het gebied van organ-on-a-chip, waarbij verschillende celtypen samen in een driedimensionale omgeving gekweekt worden om de werking van een specifiek orgaan te simuleren. In het project Colon-Chip worden darmcellen en darmflora samen gekweekt om het effect van medicijnen te onderzoeken. Een ander project richt zich op het nabootsen van de bloed-breinbarrière om te onderzoeken hoe goed stoffen hier doorheen komen.

Daarnaast is een subsidie voor het gebruik van neurale netwerken om genetische data te interpreteren in de context van de afweerrespons. De vierde toekenning is voor zelfreparerende tandvullingen.