UT en Moog in miljoenenproject voor revalidatierobots


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

De Universiteit Twente, ingenieursbureau Moog en de R&D-tak van revalidatiecentrum Roessingh zijn samen met Britse, Duitse en Italiaanse partners gestart met een omvangrijk programma voor revalidatie thuis. Dat moet de frequente en relatief dure bezoekjes aan een therapeut vervangen of aanvullen. Dit Script-project (Supervised Care and Rehabilitation Involving Personal Tele-robotics) heeft een budget van 4,64 miljoen euro. De deelnemers willen een robot en methodes ontwikkelen voor bijsturing van ledematen, monitoring van de bewegingen, terugkoppeling naar de therapeut via internet en stimulering van de patiënt via games.

De Script-partners richten zich op revalidatie van de arm en hand na een beroerte. Deze kunnen gedeeltelijk uitvallen als het hersenweefsel afsterft dat ze aanstuurt. Om de uitgevallen functies terug te krijgen, moet de patiënt veelvuldig en taakgericht oefenen onder begeleiding van een therapeut. Een apparaat voor thuisgebruik kan de therapeut ontlasten en daarmee de kosten drukken, is het idee. Bovendien is de patiënt niet langer beperkt door de beschikbaarheid van de therapeut, waardoor hij langer zou kunnen oefenen. Het project kijkt zowel naar een passief apparaat dat alleen ondersteunt en monitort als naar een actieve variant die de bewegingen van de patiënt bijstuurt.

Het Script-project heeft een looptijd van minimaal 36 maanden. Het grootste deel van de financiering, 3,3 miljoen euro, komt van het Zevende Kaderprogramma.