Update: Option gered door Chinese opponent Huawei

Reading time: 2 minutes

Author:

Huawei en Option hebben een R&D-overeenkomst aangekondigd dat het pad moet effenen voor innovatieve draadloze breedbandoplossingen. Bovendien legt Huawei 8 miljoen euro op tafel voor de overname van Option-dochter M4S. De samenwerkingsovereenkomst behelst dat de twee bedrijven een gezamenlijk R&D-centrum openen in België. Ze delen ook hun technologieën. Zo neemt Huawei een licentie op Options verbindingsmanagementsoftware. Het eerste jaar betalen de Chinezen daarvoor 27 miljoen euro. In het contract is een optie opgenomen voor een verlenging van 18 maanden ter waarde van 33 miljoen euro.

Het is een zeer verrassende deal. Nog niet zo lang geleden rollebolden de bedrijven over straat. Het in zeer zwaar weer verkerende Option beschuldige zijn Chinese concurrenten – vooral Huawei en ZTE – van dumpingpraktijken in de markt voor wireless wide area networking-modems (WWan). De Aziatische bedrijven zouden deze systemen onder de productieprijs op de Europese markt zetten. Volgens Option waren de oneerlijke praktijken zelfs een van de belangrijkste redenen waardoor het in crisis terecht kwam. Sterker nog, een positieve uitspraak in het conflict was zo‘n beetje de laatste strohalm voor de Leuvenaren. Ondanks dat Huawei de aantijgingen uitdrukkelijk tegensprak, hield Option dan ook voet bij stuk. Een slepende rechtszaak leek onafwendbaar. Nu de partijen weer door één deur kunnen, heeft Option aan de Europese Commissie gevraagd om de onderzoeken te staken.

Paradoxaal genoeg heeft het conflict de kemphanen naar elkaar toe gedreven. Had de rechter Huawei en ZTE gelijk gegeven, dan was er van Option vrijwel zeker weinig of niks overgebleven. Zou Option echter in het gelijk worden gesteld, zou dat Huawei en co flink op kosten jagen via hoge importbelastingen. Door 35 miljoen te investeren in Option koopt Huawei dat risico nu af. Voor Option was het sowieso maar de vraag of het genoeg geld in kas had om de uitspraak van de Europese Commissie te halen. Ook in Leuven konden ze dus eigenlijk niet anders.

M4S stond al een tijdje in de etalage. Bij de inlijving twee jaar geleden had Option al direct de intentie om het bedrijfsonderdeel te zijner tijd weer af te stoten. M4S ontwikkelt een state-of-the-art RF-chipset voor 4G-producten.

Update: De technologie van M4S vindt zijn oorsprong bij Imec. Het Leuvense R&D-centrum strijkt aan licentieovereenkomsten dan ook een deel van de 8 miljoen op, maar wil niet naar buiten brengen hoeveel het precies incasseert. Zakenmagazine Trends schat dat het om 1,6 tot 1,8 miljoen euro gaat.