Academica

Universiteiten stellen kansen voor nieuwe kabinetsperiode op

Leestijd: 3 minuten

De branchevereniging van Nederlandse universiteiten VSNU ziet voor de komende kabinetsperiode drie belangrijke kansen voor de kenniseconomie: ruimte scheppen voor individueel talent, investeren in jonge, talentvolle onderzoekers en investeren in toponderzoek. Dat staat in het position paper ’Kansen voor kennis‘, een verlanglijstje voor de regering tussen 2007 tot 2011.

’De uitgangspositie van Nederland is goed. Nu is het zaak door te pakken‘, stelt het rapport. ’Met slechts 0,25 procent van de wereldbevolking produceert Nederland 2,5 procent van alle wetenschappelijke publicaties over de hele wereld. Meer dan 3 procent van alle citaties gaat naar Nederlands onderzoek.‘ De concurrentie met het buitenland is echter hevig, en er zijn maatregelen en investeringen nodig om deze het hoofd te kunnen bieden. De VSNU stelt dat het rapport de kansen voor de Nederlandse universiteiten in kaart brengt en vraagt de politiek om deze ambities te delen.

De eerste kans draait om het aanbieden van differentiatie binnen het hoger onderwijs. Door talent de ruimte te geven zouden er meer geïnspireerde kenniswerkers komen. Zo kunnen studenten hun talenten het beste benutten en moeten er minder van hen vroegtijdig stoppen. Volgens de organisatie is hiervoor een versoepeling van de regelgeving nodig, zodat universiteiten meer mogelijkheden krijgen om de onderwijsprogramma‘s te verbreden of verdiepen. Verder denkt de VSNU dat er geld bij moet om maatwerk te leveren. Het rapport stelt dat er één docent voor elke vijftien studenten nodig is. Nu is er één docent voor elke 22 studenten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content