Kort nieuws

Universiteit Gent in project voor runtime fpga-herconfiguratie

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Universiteit Gent start binnenkort samen met de UvA en partners uit Groot-Brittannië, Griekenland, Italië en Duitsland een project naar runtime herconfiguratie van fpga’s voor high performance computing-systemen (hpc). Het Extra-project (Exploiting Exascale Technology with Reconfigurable Architectures) heeft een budget van vier miljoen euro, waarvan ongeveer een half miljoen uit de Horizon2020-pot komt.

De coördinatie is in handen van UGent-hoogleraar Dirk Stroobandt, die al geruime tijd aan runtime herconfiguratie werkt. Door delen van de fpga steeds opnieuw in te stellen tijdens de werking, kunnen geoptimaliseerde configuraties gebruikt worden voor specifieke deeltaken. Daardoor kunnen de chips efficiënter worden ingezet. Op het moment wordt dit echter nog weinig gebruikt vanwege de relatief lange tijden die nodig zijn om de bitpatronen voor een fpga op te stellen en in te laden.

Dit kan opgelost worden door partiële herconfiguratie; slechts de relevante delen worden aangepast in plaats van het hele ontwerp. In het Extra-project zal onderzoek worden gedaan naar methoden en tools die hiervoor nodig zijn. Er wordt drie jaar uitgetrokken voor het programma.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content