Opinie

UML: de haarlemmerolie van de software-industrie

Jan Dobbelsteen
Leestijd: 3 minuten

Haarlemmerolie, dé oplossing voor al uw kwalen! De enige echte haarlemmerolie is al verkrijgbaar sinds 1696 en wordt nog steeds volgens hetzelfde recept geproduceerd door de ’Oprechte Haarlemmeroliefabriek C. de Koning Tilly‘. Volgens Claes Tilly is zijn mengsel een oprecht wondermiddel: ’Het geneest de benaauwde Band, die men heeft op of om de maag, verstuiking in de Handen en Voeten, pijn in de Lenden, geronne Bloed en blaauwe Plekken, en alle die door zwaar Graveel Waterlek gaan, allerlei Koorts (…) Al dit nevenstaande wordt genezen met 15 Droppelen om den anderen dag ingenomen, en Kinderen zoo veel Droppelen als zij jaren oud zijn.‘

Precies driehonderd jaar na de introductie van de oprechte haarlemmerolie, heeft de software-industrie haar eigen wondermiddel gekregen. Sinds 1997 wordt het ingezet om alle bekende kwaaltjes van de softwarecrisis te helen. Het moet de overgangen van ontwerp naar implementatie verwijderen, het brengt orde in de chaotische wereld van de methodes en het maakt codegeneratie uit plaatjes mogelijk. Het overbrugt zelfs de kloof tussen imperatief en objectgeoriënteerd programmeren. De naam van dit wondermiddel is – u wist het al – Unified Modeling Language, oftewel UML.

De introductie van UML heeft inderdaad geleid tot een wereldwijde adoptie als dé taal voor het modelleren van softwaresystemen. Dit is een gigantisch succes. Waar eerder methodes als Booch, OMT, OOA/OOD en Shlaer-Mellor ieder hun eigen beeldentaal kenden voor het modelleren van objectgeoriënteerde softwareproducten, daar heerst nu UML. Het grote voordeel is dat een ontwerper of een ontwikkelaar tegenwoordig slechts één enkele modelleringstaal hoeft te leren: UML. Als iemand een plaatje tekent in UML, dan zou het geen enkel probleem meer moeten vormen voor een ander om dat plaatje ook correct te interpreteren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content