Your cart is currently empty!
UMC Maastricht test implantaat voor evenwichtsorgaan
Alhoewel ze nog niet zijn aangezet, zijn in het UMC van Maastricht twee experimentele kunstmatige evenwichtsorganen geplaatst in mensen. De operatie volgt kort op een vergelijkbaar experiment van hetzelfde team in Genève met een iets ander type prothese. De Zwitsers-Nederlandse samenwerking heeft de primeur met het inzetten van daadwerkelijke implantaten. Tot nu toe beperkten de activiteiten zich tot stimulatie van de evenwichtszenuw tijdens een experiment en dierproeven.
Het evenwichtsorgaan is een kleine structuur bij beide oren dat de beweging van het hoofd in alle drie de dimensies waarneemt. Het is essentieel voor een goede balans tijdens het lopen en andere dagelijkse activiteiten. Er zijn echter diverse aandoeningen die het orgaan kunnen aantasten, zoals bepaalde ziektes en antibiotica. Wanneer het orgaan aan beide kanten van het hoofd is beschadigd, kan dit tot ernstige problemen leiden.
Om deze patiënten te helpen heeft de onderzoeksgroep van de Maastrichtse hoogleraar Herman Kingma – die eerder een Ig Nobel prize in de wacht sleepte met het beantwoorden van de vraag waarom discuswerpers wel duizelig worden en kogelslingeraars niet – samen met Geneefse collega‘s een elektronische versie ontwikkeld. Het apparaat bestaat uit twee delen, een uitwendig device met gyroscopen en accelerometers en een implantaat dat is aangesloten op de evenwichtszenuw – in de Maastrichtse aanpak zit het implantaat in het orgaan, in de Zwitserse benadering erop. Een processor in het device interpreteert de bewegingen en zet ze om naar elektrische pulsen, die via het implantaat worden overgedragen.