Kort nieuws

Ultrawideband groeit ondanks tegenslagen

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

In 2011 zullen er zo‘n 300 miljoen producten met de draadloze technologie Ultrawideband (UWB) over de toonbank gaan. Dat verwacht onderzoekbureau ABI Research. De marktanalist denkt niet dat het ontbreken van een standaard roet in het eten zal gooien. ’Velen zagen het mislukken van het UWB-standaardisatieproces als een belangrijke faux pas‘, zegt ABI-onderzoeker Stuart Carlaw. ’De industrie is eerder blij dat het de handen vrij heeft.‘ Ook zien veel mensen IEEE 802.11n als UWB-killer. ABI denkt dat de volgende WLan-generatie en Ultrawideband elkaar juist aanvullen. De relatie is volgens het bureau vergelijkbaar met die tussen USB en Ethernet. Carlaw: ’Het is duidelijk dat UWB en 802.11n naast elkaar zullen bestaan en zelfs krachtige bondgenoten zullen zijn.‘

Wel zijn er nog een aantal struikelblokken. Het energieverbruik, kostenvermindering, het siliciumformaat, het wereldwijde spectrum en wetgevingen vragen nog om aandacht. ABI zegt dat het spectrum de belangrijkste factor is. De frequentieband komt wereldwijd waarschijnlijk te liggen tussen de 7 en 8,5 GHz. De Europese communicatiecommissie kondigde onlangs aan de band van 6 tot 8,5 GHz te ondersteunen. De Japanners richten hun pijlen op frequenties tussen 7 en 10 GHz. Onlangs liet de Bluetooth SIG weten zich aan te sluiten bij de Wimedia-alliantie. Deze steun helpt bij het rondmaken van de wetgeving. De SIG heeft immers veel ervaring met regels rondom de Bluetooth-frequentie van 2,4 GHz, aldus ABI Research.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content