Your cart is currently empty!
Ultrageluid kan prostaatkanker opsporen, denkt TUE
Onderzoekers van de TU Eindhoven en het AMC Amsterdam denken dat dankzij beeldverwerkingstechnieken ultrageluid een rol kan gaan spelen bij het opsporen en diagnosticeren van prostaatkanker. Deze relatief eenvoudige en niet-invasieve methode kan het aantal biopsies terugdringen en levert wellicht zelfs betere resultaten op. Het principe is bij vier patiënten aangetoond. De onderzoekers willen dit nu op grotere schaal gaan testen.
Om prostaatkanker te diagnosticeren worden nu na onderzoek van de bloedwaarden biopsies gebruikt. Hierbij wordt er met naalden stukjes weefsel op verschillende plaatsen uit de prostaat gehaald, die vervolgens in het lab worden onderzocht. De methode is niet perfect. Twee derde van de biopsies blijkt achteraf onnodig, terwijl er aan de andere kant juist naast de tumor kan worden geprikt.
De onderzoekers hebben gekeken of ultrageluid betere resultaten oplevert. Daarbij gebruikten ze microbubbels als contrastmiddel. Deze gasbelletjes hebben een karakteristiek profiel op ultrageluidbeelden en verraden daarmee waar de bloedvaten lopen. Die hebben rond tumoren een karakteristiek profiel. Bij de vier proefpersonen bleek de locatie van de tumor nauwkeurig te bepalen.