Ultieme batterij stapje dichterbij


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Met een paar chemische aanpassingen hebben onderzoekers van de University of Cambridge de efficiëntie en stabiliteit van de lithium-luchtbatterij fors verbeterd. Dit type batterij geldt als veelbelovend omdat hij in theorie van alle batterijtypen de meeste energie per eenheid gewicht kan opslaan. Zijn energiedichtheid komt zelfs in de buurt van benzine.

In een ontladende lithium-luchtbatterij worden lithiumionen aan de kathode geoxideerd met zuurstof uit de lucht tot lithiumoxide of lithiumperoxide. Deze chemie wordt in de praktijk echter doorkruist door vele nevenreacties, die de efficiëntie en de levensduur van de batterij sterk reduceren.

De Britten wisten door toevoeging van water en enkele andere aanpassingen de oxidatie om te leggen naar lithiumhydroxide. Daarop bleek de batterij uitstekend heroplaadbaar geworden en tegelijk efficiënt met energie: ongeveer 93 procent van wat erin wordt gestopt, komt er ook weer uit.

Klaar voor commercialisatie is het nieuwe ontwerp echter nog lang niet. Ondanks de naam werkt de lithium-luchtbatterij alleen in een atmosfeer van zuivere zuurstof, omdat andere gassen de werking verstoren. Ook dient de vorming van zogenaamde dendrieten worden tegengegaan, omdat ze kunnen leiden tot explosieve kortsluiting.