Technieuws

U-Blox helpt biologen om kleine dieren te volgen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Canadese Habit Research heeft samen met de Zwitserse gps-specialist U-Blox een licht gps-systeem ontwikkeld om kleine dieren te volgen. Daarmee kunnen biologen het gedrag van dieren vanaf 1 kilogram bestuderen. De doorbraak werd mogelijk dankzij U-Blox‘ Antaris 4-technologie, die gericht is op energie- en ruimtebesparing. De Zwitsers ontwikkelden deze technologie samen met Atmel.

’Gewicht is een van de grootste obstakels in het ontwerpen van monitoringsystemen voor kleinere diersoorten‘, vertelt Jim McIntosh, CEO van Habit Research. ’De grens ligt op 3 procent van het lichaamsgewicht.‘ Het complete systeem weegt nu minimaal 35 gram. Naast een gps-ontvanger moet het beschikken over een stroombron, verwerkingselektronica en een VHF-zendontvanger om de gegevens over te zenden. ’Met wat de huidige batterijtechnologie toelaat, hebben we nog maar weinig gewicht over voor de rest van de componenten, te weten de zendontvager, gps-verwerking, antennes voor beide systemen, controller en robuuste verpakking‘, zegt McIntosh.

Habit koos na intensieve gesprekken met U-Blox voor hun Lea-4H-gps-module. Deze weegt ongeveer 2,5 gram, tegen 16,5 gram voor de vorige generatie. ’Nog maar een jaar geleden hadden we grote moeite om onder de 65 gram te komen‘, aldus McIntosh. De gps-verwerker kan het Wide Area Augmentation System (Waas) gebruiken, waarmee de plaats tot op vijf meter nauwkeurig is te bepalen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content