Technieuws

Twintig qubits met elkaar verstrengeld – waarschijnlijk

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers uit Duitsland en Oostenrijk zijn er vermoedelijk in geslaagd twintig qubits met elkaar te verstrengelen. Om een bewerking uit te voeren op een combinatie van qubits, moeten ze als een gezamenlijk quantumsysteem opereren. Het verstrengelen van grote aantallen qubits die ook nog eens individueel aan te sturen zijn, is dus een essentiële stap voor een quantumcomputer. Een daadwerkelijk bruikbare versie is het echter nog lang niet, daarvoor moeten duizenden qubits met elkaar verstrengeld worden.

De onderzoekers gebruiken de spin van elektronen rond calciumionen als qubits. Met elektrische velden leggen ze individuele ionen op reguliere onderlinge afstand in een rijtje, en vervolgens gebruiken ze een laser om elke qubit in een begintoestand te plaatsen. Vervolgens richten ze een laser op twee nabij gelegen ionen tegelijk. Dit induceert vaak een interactie tussen de qubits, waardoor ze uiteindelijk verstrengeld raken.

Helaas is het niet mogelijk om de verstrengeling van alle twintig qubits te bewijzen, maar wel verstrengeling tussen enkele buren. Daardoor zijn de onderzoekers er toch redelijk zeker van dat ze de hele reeks te pakken hebben.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content