Academica

Twentse natuurwetenschappen buigen om naar medische technologie

Leestijd: 2 minuten

De faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) van de Universiteit Twente verandert drastisch van koers. Acht van de 27 leerstoelen gaan weg en er komen zeven leerstoelen en elf hoogleraren bij. Doel is om de faculteit weer financieel gezond te krijgen door 3,7 miljoen euro te bezuinigen en om het onderzoek aan te passen aan de marktvraag. Vooral medische technologie, in trek bij beleidsmakers en studenten, kan op een flinke impuls rekenen. TNW gaat daarvoor samenwerken met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het management van de faculteit neemt de besluiten juist nu vanwege de verhuizing later dit jaar. Doordat de afgestoten groepen niet meegaan naar de nieuwbouw, vallen de kosten aanzienlijk lager uit. Daarnaast start TNW in september met de nieuwe masteropleiding technische geneeskunde. ’De opleidingen biomedische technologie en technische geneeskunde zorgen voor de helft van onze studenteninstroom, maar de staf is daarmee niet in verhouding. Nu het plan voor de driejarige master technische geneeskunde een toetsing ondergaat, moeten we zorgen voor bijbehorend onderzoek op medisch-technologisch gebied‘, zegt decaan Alfred Bliek in UT Nieuws.

Ook vanuit het de beleidshoek is er vraag naar een nieuwe richting. De af te stoten onderzoeksgroepen maken volgens het management weinig kans binnen de nieuwe subsidierondes van de EU, het ministerie van Economische Zaken en het NWO. Verder lijken ze het eerste slachtoffer te worden van de 3TU-federatie. In de plannen hiervoor staat dat onderzoeksrichtingen die niet in de gezamenlijke strategie passen, uiteindelijk het veld moeten ruimen. Het is nog niet duidelijk om welke leerstoelgroepen het precies gaat. De reorganisatie gaat gepaard met gedwongen ontslagen. Begin 2008 moet de gehele klus geklaard zijn. ’Het is een behoorlijk pijnlijke operatie, want er zitten groepen bij van hoge kwaliteit‘, aldus Bliek.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content