Kort nieuws

Twentse IC-designprof Nauta wint Simon Stevin Meester-prijs

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

STW kent de Simon Stevin Meester-prijs 2014 toe aan Bram Nauta, hoogleraar IC-design aan de Universiteit Twente. De technologiestichting reikt de prijs jaarlijks uit aan topwetenschappers die excellente onderzoek koppelen aan maatschappelijk relevante toepassingen. Nauta krijgt de onderscheiding vanwege zijn baanbrekende chipontwerpen, onder meer om mobieltjes zuiniger te maken en het datatransport te verbeteren. De uitreiking is op 2 oktober tijdens het jaarcongres van STW.

Nauta’s vakgroep in Twente is vooral sterk in IC-design voor het zend- en ontvangstgedeelte van mobiele apparaten. De prof zelf heeft zich gespecialiseerd in slimme filters in combinatie met schakelingen die storende ruis onderdrukken. Een onlangs bedachte toepassing hiervan bij antennes verwacht hij binnen twee jaar terug te zien in laptops en tablets. Nauta is IEEE-fellow en heeft 33 octrooien op zijn naam staan.

De Bits&Chips-columnist van het eerste uur is blij verrast met de onderscheiding: ‘De meeste wetenschappelijke prijzen gaan naar fundamenteel onderzoek. Omdat ik uitsluitend toepassingsgericht onderzoek doe, had ik voor mezelf de wetenschappelijke prijzen al afgeschreven. Ik zie het als een belangrijke erkenning dat ik deze prestigieuze prijs mag ontvangen.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content