Kort nieuws

Twents lab gaat pathologie volledig digitaliseren

Leestijd: 2 minuten

Samen met Philips en de Universiteit Twente maakt Labpon (Laboratorium Pathologie Oost-Nederland) uit Hengelo als een van de eerste pathologielaboratoria in de wereld de overstap naar een volledig digitale workflow. Labpon verzorgt met zeventien pathologen diensten voor ziekenhuizen en huisartsenpraktijken in Oost-Nederland. Binnenkort zullen de microscopische preparaten allemaal ingescand worden via een Intellisite-scanner gedigitaliseerd zodat ze via een computerscherm te raadplegen zijn. De stap volgt kort op een soortgelijke aankondiging van het UMC Utrecht om haar pathologieafdeling volledig te digitaliseren.

De trend naar digitalisering binnen de pathologie is al enige tijd gaande. Doordat de beelden digitaal benaderbaar te maken, kunnen ze overal en altijd worden geraadpleegd – in tegenstelling tot de huidige situatie waarbij coupes onder een microscoop beoordeeld moeten worden. Net als binnen de radiologie moet het daardoor makkelijker worden om om monsters met meerdere mensen te beoordelen, hulp van specialisten op afstand in te roepen en computeranalyses op de beelden uit te voeren.

Leveranciers van medische systemen, waaronder Philips, hebben daarom de laatste jaren geïnvesteerd in scanners die de preparaten met micrometernauwkeurigheid kunnen digitaliseren, en in computersystemen om de honderden megabytes zware beelden te beheren en soepel te raadplegen via het internet.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content