Twente zet in op microfluĂŻdicaproductie

Reading time: 1 minute

Author:

De Universiteit Twente, Saxion en de vier mkb’ers Bronkhorst, Micronit, Smarttip en U-Needle zetten zich in voor een microfluïdica-ecosysteem in Twente. Binnen een zogenaamd proeftuinproject zullen zij een aantal demonstratoren ontwikkelen die de infrastructuur van het Mesa+-nanolab en de High Tech Factory op de UT-campus gebruiken voor de productie. Dat moet duidelijk maken wat nodig is om de bestaande infrastructuur te versterken voor de eisen van het bedrijfsleven.

Bedrijven kunnen al gebruik maken van de faciliteiten voor kleinschalige productie. Het Nanolab is beschikbaar voor ontwikkeling, prototypes en kleinschalige productie, en de High Tech Factory voor back-end-activiteiten, zoals het testen van wafers en sorteren van chips. Binnen het nieuwe project moet een scale-up-faciliteit ontwikkeld worden, die de mogelijkheid biedt om capaciteit voor productietechnologie en -processen te delen. Bedrijven kunnen daardoor meer grootschalig gaan produceren, snel klantspecifieke demonstrators realiseren en meer kennis uitwisselen.

Als demonstrator wil U-Needle micronaalden ontwikkelen om insuline in de huid te brengen. Micronit Microtechnologies gaat aan een scherpe micropipet werken voor manipulatie van losse cellen, DNA-onderzoek en in vitro fertilisatie. Smarttip zal een holle afm-probe onder de loep nemen voor onder meer het 3d-printen van metaal op micrometerschaal en elektroporatie voor transport van stoffen in een cel. Bronkhorst buigt zich over een microfluĂŻdisch sensorsysteem om de verbrandingswaarde van aardgas, biogas en mengsels daarvan te meten.