Twente beste Nederlandse universiteit, zegt Leiden


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Hoewel de top grotendeels overlapt, laat de jaarlijkse ranglijst van het Centrum voor Wetenschap en Technologie Studies (CWTS) van de Universiteit Leiden interessante verschillen zien met de in augustus gepubliceerde Shanghai Ranking. Niet Utrecht maar Twente is de beste Nederlandse universiteit met plaats 64. Ook Wageningen en de Erasmus Universiteit scoren goed, met respectievelijk plaats 69 en 74. Direct daarna komt pas de eerste algemene universiteit, de VU. Eindhoven is te vinden op plaats 84, Delft op 115.

In ’Shanghai‘ komen de algemene universiteiten juist hoger uit. ’Leiden‘ laat zich er echter op voorstaan dat het beter overweg kan met vakspecifieke onderzoeksinstellingen en minder gevoelig is voor subjectieve oordelen zoals aanbevelingen van de universiteiten zelf. De belangrijkste graadmeter is de vraag hoeveel publicaties van een instelling tot de top tien procent van het vakgebied horen. Als naar andere parameters wordt gekeken, kunnen de uitkomsten overigens heel anders zijn: op basis van het gemiddeld aantal citaties per publicatie in een bepaald vakgebied komt Utrecht wel weer bovenaan en zelfs op plaats 35 in de wereld.

België komt er volgens de Leidse onderzoekers een stuk slechter vanaf dan in de Shaghai Ranking. De beste Belgische universiteit is die van Louvain op plaats 144. Leuven staat op 149, Gent op 230. In de Shanghai Ranking was Gent juist de beste Belgische universiteit met plaats 89.