Technieuws

Tweewegcommunicatie met één deeltje: het kan

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

In de klassieke natuurkunde beweegt informatie zich in één richting. De enige manier om een in fotonen gecodeerde e-mail te beantwoorden met behulp van diezelfde fotonen, is te wachten tot het bericht arriveert, het antwoord te encoderen en terug te sturen. In de quantumwereld kan de informatie echter wel degelijk in beide richtingen tegelijk reizen, hebben onderzoekers van de University of Vienna bewezen.

Dat werkt zo. Alice en Bob beschikken elk over hetzelfde deeltje, dat in een ruimtelijke superpositie is gebracht. Onafhankelijk van elkaar kunnen Alice en Bob een bit encoderen en naar de ander sturen. Halverwege bevindt zich een apparaat dat de deeltjes opvangt en volgens strikte regels één deeltje door- of terugstuurt. Als Alice en Bob hetzelfde bit versturen, krijgt Alice een deeltje terug. Bij verschillende bits, Bob. Daaruit kunnen beiden altijd afleiden welke bit de ander verstuurde.

Uiteindelijk hebben Alice en Bob zowel een bericht verstuurd als ontvangen, in de tijd die het kost om een klassieke boodschap van de een naar de ander te sturen. Een snelheidsverdubbeling, zou je kunnen zeggen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content