Kort nieuws

Tweedehands fabapparatuur overspoelt de markt

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het aanbod aan tweedehands fabapparatuur groeit spectaculair, van 200 miljoen euro afgelopen jaar naar 5,4 miljard euro in 2009. Dat schrijft de EE Times op gezag van Semiconductor Partners en Semico Research Corp. Het is slecht nieuws voor makers van fabapparatuur. 2008 belooft sowieso al een matig jaar te worden met een terugloop van investeringen ten opzichte van 2007.

De oorzaak van het grote aanbod aan opgepoetste apparatuur ligt vooral in de snel groter wordende kloof tussen de technische koplopers in logic en geheugens en de makers van analoog en mixed-signal. De eerste categorie springt massaal op de 65 nanometer en kleiner met 300 millimeter wafers en doet zijn apparatuur voor 90 en 130 nanometer, al dan niet op 200 millimeter plakken, van de hand. De tweede categorie kan daar juist goed mee uit de voeten.

’Analoog- en mixed-signal-fabrikanten zullen behoefte hebben aan deze fabs voor uitbreidingen in de groeiende analoog-, mixed-signal- en RF-markten‘, zegt Morry Marshall van Semiconductor Partners. ’Dit creëert kansen voor bedrijven die gebruikte apparatuur financieren, doorverkopen of oplappen.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content