Achtergrond

Tweede kans Ultrawideband voor ultrazuinige radio’s

Michiel Soer is chief engineer en medeoprichter van Spark Microsystems in het Canadese Montreal. Hij studeerde en promoveerde in de elektrotechniek aan de Universiteit Twente.

Leestijd: 5 minuten

Ultrawideband (UWB) leek een roemloze dood gestorven. Verschillende grote en kleine bedrijven hebben de technologie echter nieuw leven ingeblazen. De Canadese startup Spark Microsystems van de Nederlandse chief engineer Michiel Soer won onlangs zelfs de Nokia Innovation Challenge met zijn ultrazuinige UWB-radio.

Het is eerste kerstdag 2018. Ik zou graag bij mijn familie willen zijn, maar de tape-outdeadline is op 2 januari en er is zo weinig tijd over en nog zo veel te doen. Ik zie niemand op kantoor en plof neer in mijn stoel voor mijn pc. Joe heeft gisteren nog doorgewerkt en cruciale metingen gedaan aan de chip, hopelijk kan ik nu achterhalen wat ik moet veranderen in de lay-out. Ah, ik ben eindelijk ingelogd op de pc, ik verbind met de usb-drive in mijn broekzak en ga door de bestanden heen …

Wacht even, hier klopt iets niet. Draadloos verbinden met een usb-drive? Dit was de toekomst die we kregen voorgeschoteld in 2002, met de ontwikkeling van de IEEE 802.15.3a-standaard, ook bekend als Wimedia. Deze technologie beloofde USB 2.0-achtige datasnelheden over korte draadloze verbindingen. Ideaal voor computerrandapparatuur. Jammer genoeg had de onderliggende Ultrawideband-technologie (UWB) te veel haken en ogen, en na zeven jaar ging de stekker uit het Wimedia-consortium.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content