Kort nieuws

Tweede Kamer doneert half miljoen aan opensource encryptiesoftware

Leestijd: 1 minuut

Op initiatief van D66 is de Tweede Kamer gisteren akkoord gegaan met een voorstel om een half miljoen euro te doneren aan opensource projecten voor cryptografiesoftware, zoals OpenSSL en LibreSSL. De Kamer wil dit soort projecten, die vaak op vrijwilligers draaien, helpen bij het verbeteren van de kwaliteit. Het gebaar is echter ook een signaal zijn naar de overheden die proberen om cryptografische methoden en software te verzwakken met achterdeurtjes.

Vorig jaar maakte de Heartbleed-bug pijnlijk duidelijk dat onze digitale infrastructuur grotendeels afhankelijk is van opensource projecten die te weinig middelen hebben om kwaliteit te garanderen. Een aantal grote bedrijven stortten naar aanleiding hiervan miljoenen in een fonds om diverse projecten te ondersteunen.

Het D66-voorstel sluit zich hier niet bij aan, maar richt zich specifiek op cryptografische software. Het geld komt uit de begroting van het ministerie van EZ, dat verantwoordelijk wordt voor de invulling van de besteding.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content