Turing Award naar Leslie Lamport


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

De Turing Award voor 2013, de ‘Nobelprijs’ van de informatica, gaat naar Leslie Lamport voor zijn werk aan gedistribueerde embedded systemen. Hij ontwikkelde gedurende zijn loopbaan belangrijke algoritmes en formele methoden om het groepsgedrag van samenwerkende onafhankelijke processen te waarborgen. Die ontwikkelingen leveren een belangrijke bijdrage aan de prestaties en betrouwbaarheid van allerhande computersystemen.

Lamport studeerde aan het MIT en aan de Brandeis-universiteit in Massachusetts, waar hij ook promoveerde. Hij werkte vervolgens onder meer voor SRI International en Digital Equipment Corporation (later Compaq). Sinds 2001 is hij principal researcher bij Microsoft, waar hij werkt aan TLA+, een taal en toolset voor hoogniveau specificaties van gedistribueerde systemen.

Naast zijn werk aan gedistribueerde embedded systemen is Lamport ook bekend als de ontwikkelaar van Latex, het macroraamwerk voor het Tex-typesettingsysteem dat binnen wiskundigen en veel technische disciplines de de facto standaard is voor het schrijven van publicaties. De Association for Computing Machinery (ACM) zal de award in juni tijdens haar jaarlijkse gala uitreiken.