Kort nieuws

TUE wil bacheloronderwijs sterk verbreden

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Bij het verjaardagsfeestje van de TUE beloofde rector Hans van Duijn het bacheloronderwijs radicaal op de schop te nemen. Ingenieurs moeten een veel bredere basis krijgen en de maatschappelijke component gaat zwaar meetellen. ’We staan voor de belangrijkste ingreep in de geschiedenis van onze universiteit‘, schrijft de rector in een column. Veel van de plannen moeten nog worden gemaakt, maar er komt vanaf aankomend studiejaar al een gezamenlijk basispakket voor elke opleiding, met natuurwetenschappen, ontwerp- en modelleervaardigheden en sociale en menswetenschappen.

De universiteit gaat over tot deze stap omdat de huidige manier van opleiden te weinig studenten trekt, het slagingspercentage te laag is en het afstuderen te lang duurt. ’Het gaat zo slecht dat ik de cijfers niet durf te geven‘, schrijft Van Duijn. ’Het is evident dat het zo niet langer meer gaat. Doorgaan op deze weg zal onze universiteit marginaliseren.‘ Verder stelt de rector dat de maatschappij niet langer behoefte heeft aan ingenieurs die thuis zijn in een beperkt vakgebied. Hij denkt onder meer aan het opleiden van studenten die leraar, arts of manager willen worden via een technische route en aan generalisten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content