Kort nieuws

TUE-student wil naar het buitenland

Heleen Blesgraaf
Leestijd: 1 minuut

De animo onder TUE-studenten om een stage of semester in het buitenland te doen is groot, maar ze weten niet wat de mogelijkheden zijn. Dit blijkt uit een enquête die universiteitsfractie Groep-Een afnam onder 663 studenten van de Eindhovense universiteit.

319 respondenten zijn nog niet naar het buitenland geweest maar willen dit wel graag. De meerderheid van deze groep geeft aan niet te weten hoe ze dit kunnen regelen. Momenteel verstrekt de universiteit voornamelijk ’passieve‘ voorlichting over buitenlandopties, met presentaties waar studenten op eigen initiatief naartoe moeten gaan. Een actieve voorlichting, bijvoorbeeld met brochures en tijdens colleges, heeft volgens Groep-Een meer effect. Ook is er meer faculteitsspecifieke informatie nodig, omdat de inpassing van een buitenlandperiode in het onderwijsprogramma en de wensen van de studenten verschillen per faculteit. Tevens dient het financiële aspect een focuspunt te zijn, omdat bijvoorbeeld weinig studenten weten dat er beurzen beschikbaar zijn voor een studieonderdeel in het buitenland.

Groep-Een vindt dat de TU Eindhoven afspraken moet maken met buitenlandse universiteiten. Zo wordt het makkelijker voor studenten om internationale minors te volgen. De Radboud Universiteit Nijmegen houdt zich hier al mee bezig. De RUN is met acht buitenlandse universiteiten aangesloten bij het International Research Universities Network (Irun). De samenwerking begint met het opzetten van uitwisselingsprogramma‘s. Op termijn willen de universiteiten hun masterprogramma‘s op elkaar afstemmen en een gezamenlijk promotietraject starten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content