TUE start instituut voor energieonderzoek

Reading time: 1 minute

Author:

Volgende week gaat het Eindhoven Energy Institute (EEI) van start, waarin meer dan 150 TUE-wetenschappers uit 27 onderzoeksgroepen hun krachten bundelen om energietechnologie te ontwikkelen. Het EEI krijgt vier onderzoekslijnen: zonnecellen, nieuwe vloeibare brandstoffen, kernfusie en efficiënte inzet, en opslag en transport van energie.

De oprichting van het instituut volgt op het aanwijzen van Eindhoven en Leuven als Knowledge and Innovation Community voor duurzame-energie-onderzoek. Het European Institute of Technology (EIT) wees in december drie van zulke innovatieclusters. Er zijn KIC‘s op het gebied van energie, klimaat en ICT.

KIC‘s krijgen tot 25 procent van hun budget van het EIT, maar opereren daar verder onafhankelijk van. Ze worden gerund ’als een bedrijf‘, zei EIT-baas Martin Schuurmans bij de bekendmaking van de eerste drie type KIC‘s. Naast Eindhoven/Leuven zijn Barcelona, Grenoble, Karlsruhe, Krakau en Stockholm aangewezen als KIC InnoEnergy.

Het EEI profiteert ook van de verhuizing van het fusie-instituut Fom Rijnhuizen naar de Eindhovense campus. Vorige maand werd daarover de knoop doorgehakt.