Achtergrond

TUE-robots geven wereld betekenis

Alexander Pil
Leestijd: 6 minuten

Robotica is een snel groeiend en breed aandachtsgebied op de Technische Universiteit Eindhoven. Het onderzoek loopt van autonome auto’s en butlerachtige oplossingen tot robotjes die kinderen met autisme leren om menselijke emoties te herkennen. Luie robots, sociale robots of robots om in te wonen: je kunt het zo gek niet bedenken of onderzoekers binnen het High Tech Systems Center van de TUE proberen ze te realiseren.

De ontwikkeling van een robotsysteem is per definitie een multidisciplinair proces. Mechanica, elektronica, software en vaak ook natuurkunde, wiskunde en sociale wetenschappen moeten eraan te pas komen om de ideale robot voor de toepassing te bouwen. Het High Tech Systems Center (HTSC) speelt een belangrijke rol in het samenbrengen van al deze onderzoeksgroepen op de TU Eindhoven. ‘Robotica als de bindende factor’, omschrijft HTSC-projectmanager Jesse Scholtes de benadering.

De aandacht voor robotica is nodig. Door een vergrijzende wereldbevolking en een dalend percentage werkenden wordt het steeds uitdagender om voldoende arbeidskrachten te vinden. Gevolg is dat we steeds meer taken moeten automatiseren, ook taken die tot nu toe nog buiten bereik lagen. Dat vraagt om een nieuwe generatie van robots die begrijpen wat er om hen heen gebeurt. In een vaste en gestructureerde setting is dat relatief eenvoudig, maar mobiele robots zoals agv’s en zelfrijdende auto’s moeten ook hun weg kunnen vinden in onbekende en steeds variërende omgevingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content