Academica

TUE prikkelt slimme studenten

Leestijd: 1 minuut

De TU Eindhoven start in 2007 met een verbredingspakket voor topstudenten bovenop het reguliere bachelorprogramma. Dit ’honours program‘ is beschikbaar via een sollicitatieprocedure na het eerste studiejaar.

Het programma richt zich niet op vakspecifieke kennis maar op algemene vaardigheden. Het is over heel de universiteit gelijk en bestaat uit drie onderdelen. Getalenteerde studenten krijgen in kleine groepen extra vakken. Daarnaast draaien ze mee in een bestaande onderzoeksgroep. Verder komt er een onderdeel ’academische vorming‘, dat onder meer bestaat uit debatteren en leren werken in een interculturele omgeving. Als afsluiting organiseren de honours een internationale conferentie. Deelnemers moeten rekenen op een extra studiebelasting van zes maanden, uitgesmeerd over twee jaar. Eindhoven wordt daarmee de tweede TU met een dergelijk verbredend pakket. Delft biedt al sinds 2003 een honoursprogramma aan.

De TU Eindhoven gaat ervan uit dat maximaal 10 procent van de bachelors voor het programma in aanmerking komt, zo‘n tachtig studenten per jaar. Voor de studenten zijn er geen extra kosten aan verbonden, de universiteit financiert het programma. Hiervoor heeft ze 289 duizend euro aangevraagd bij de tweede subsidieronde van ’Ruim baan voor talent‘. Deze OCW-commissie onderzoekt de mogelijkheden voor selectie van studenten. De eerste ronde richtte zich op selectie aan de poort, de tweede ronde draait om honours-programma‘s.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content