Kort nieuws

TUE-onderzoekster strijkt Firewire-plooien glad

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Begin december heeft het Institute of Eletrical and Electronics Engineers (IEEE) een verbeterde versie van Firewire goedgekeurd. TUE-onderzoekster Judi Romijn speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de nieuwe standaard, die het nummer 1394.1 heeft gekregen. De Utrechtse, verbonden aan de Informaticagroep Design and Analysis van de Eindhovense universiteit, verzorgde de wiskundige onderbouwing van twee toevoegingen en vervolledigde hun beschrijving.

Firewire maakt het mogelijk om digitale informatie uit te wisselen tussen apparaten. Dat kunnen een computer en een videocamera zijn, maar ook hele netwerken. Bij de oude standaard konden de onderlinge verbindingen niet langer zijn dan 4,5 meter. De verbeterde uitvoering biedt de mogelijkheid om verschillende bussen aan elkaar te knopen door middel van bridges, een soort hubs. Zo zijn enkele kilometers te overbruggen.

Met het Net Update-protocol bepalen de bridges hoe het Firewire-netwerk er precies uitziet: welke van hen de leider is, in welke richting die zich bevindt en op welke afstand. De oorspronkelijke Net Update-versie bevatte echter een aantal fouten. Romijn haalde de mankementen eruit en presenteerde het verbeterde protocol in de 1394.1-commissie van de IEEE, die het voorstel uiteindelijk in de standaard opnam.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content