Your cart is currently empty!
TUE-onderzoek verklaart snelschakelende magneetjes
Onderzoekers van de TU Eindhoven en Duitse collega‘s hebben een verklaring gevonden voor het feit dat magnetische domeinen in sommige materialen zich veel sneller laten schakelen met laserlicht dan andere. Natuurkundigen zijn het sinds de eerste metingen begin jaren negentig oneens over waarom het verschil in schakelsnelheid wel op kan lopen tot een factor duizend.
Harddisks slaan informatie op door in kleine gebiedjes het magneetveld dezelfde kant op te laten wijzen. Om meer bits per oppervlakte-eenheid kwijt te kunnen, moeten deze domeintjes kleiner, maar dat gaat niet zomaar. Kleinere domeinen zijn gevoeliger voor temperatuursinvloeden, die willekeurig magnetisatierichtingen kunnen doen omklappen. Hoe kleiner de domeinen, hoe ’magnetischer‘ het constituerende materiaal daarom moet zijn.
Magnetisch sterkere materialen kennen weer het inherente nadeel dat ze hun magneetveld moeilijker laten manipuleren. Ze vereisen daarom een effectievere schrijfmethode. Lasers bieden uitkomst. Met een korte lichtflits kunnen magnetische domeinen worden opgewarmd, waarna het magneetveld makkelijker te veranderen is. Na afkoeling ligt de richting weer vast.