Kort nieuws

TUE leidt miljoenenproject voor kwantumcomputerbestendige cryptografie

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Elf onderzoeksinstellingen en bedrijven, waaronder de TUE, de KU Leuven, de Radboud Universiteit en NXP België, hebben het PQCrypto-project afgetrapt voor de ontwikkeling van cryptografische technieken die bestand zijn tegen een toekomstige kwantumcomputer. Het project, dat onder leiding staat van TUE-hoogleraar Tanja Lange, wordt ondersteund met 3,9 miljoen euro uit de Horizon 2020-pot.

Alhoewel het zeker nog een decennium zal duren voordat er een praktisch toepasbare kwantumcomputer is – als die er al ooit komt -, waarschuwen de onderzoekers dat daar niet op gewacht moet worden. Versleuteld dataverkeer dat nu onderschept wordt, kan namelijk alsnog ontcijferd worden wanneer het zo ver is. Onlangs bracht de AIVD om deze reden een advies uit om nu alvast encryptiemethoden te gaan gebruiken die bestand zijn tegen kwantumcomputers.

Het consortium gaat zich richten op praktisch inzetbare methoden voor asymmetrische cryptografie, de variant waarbij er twee complementaire sleutels zijn om een boodschap te coderen en te decoderen. Symmetrische-cryptografietechnieken zoals AES, waarbij een enkele sleutel wordt gebruikt om een bericht te ver- en ontsleutelen, zijn redelijk bestand tegen een kwantumcomputer – om hetzelfde veiligheidsniveau te verkrijgen, is het afdoende om de sleutelgrootte te verdubbelen. Een kwantumcomputer kan de huidige asymmetrische methoden zoals RSA of ECC in theorie echter in korte tijd breken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content