Nieuws

TUE-centrum gaat groeiende databergen uitvlooien met bedrijven

Nieke Roos
Leestijd: 3 minuten

Met de opening van het Data Science Center Eindhoven speelt de TUE in op de toenemende rol van data in de maatschappij. Het centrum brengt het bedrijfsleven en de onderzoekswereld bijeen om samen waarde te halen uit de gegevens die in sterk groeiende hoeveelheden beschikbaar komen.

In het nieuwe Data Science Center Eindhoven (DSCE) gaan faculteiten van de lokale TU en industriële partners samenwerken om orde te scheppen in de groeiende bergen data die computersystemen produceren. ‘Bedrijven worstelen vaak met het probleem dat ze veel gegevens genereren maar geen idee hebben hoe ze daar waarde uit kunnen halen. Daar willen we ze bij helpen’, verklaart Wil van der Aalst, mede-initiatiefnemer en wetenschappelijk directeur van het DSCE.

‘De rol van data neemt sterk toe, niet alleen in de maakindustrie maar bijvoorbeeld ook in e-business en ziekenhuizen’, schetst Van der Aalst, die tevens hoogleraar architectuur van informatiesystemen is aan de TUE. ‘Negentig procent van alle huidige gegevens is de afgelopen twee jaar geproduceerd en over tien jaar zal de hoeveelheid nog eens vijftig keer zo groot zijn. Dit heeft een enorme invloed op de werkzaamheden van gebruikers, organisaties, ingenieurs en onderzoekers.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content