Kort nieuws

TUE benoemt spintronicagoeroe als eerste distinguished professor

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Technische Universiteit Eindhoven heeft fysicus Stuart Parkin aangesteld als distinguished professor. Hij is de eerste die deze eer ten deel valt. De functie houdt in dat hij de universiteit jaarlijks een bezoek brengt en gedurende een week lezingen verzorgt en actuele ontwikkelingen in zijn vakgebied – de spintronica – bespreekt. Eerder dit jaar kreeg de Amerikaan al een Eindhovens eredoctoraat uitgereikt.

Parkin is in kleine kring wereldberoemd vanwege zijn ’racebaangeheugen‘, een innovatieve technologie waar informatie in mobiele magnetische domeinen op een nanodraad wordt opgeslagen. Door de 3D-structuur kan de informatiedichtheid vele malen hoger zijn dan bij conventionele geheugens.

Ondanks het futuristische concept wist de Stanford-hoogleraar en IBM-fellow de spintronicawereld keer op keer te verrassen met onderzoeksdoorbraken en prikkelde daarmee de commerciële interesse.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content