Promotie

TUD-promovendus voorkomt botsingen in draadloze netwerken

Marianne Vincken
Leestijd: 4 minuten

Op een mobiel draadloos netwerk zonder sturing door een basisstation praten verschillende gebruikers in dezelfde frequentieband. Datapakketjes kunnen hierdoor botsen zodat geen van de informatie de ontvanger bereikt en beide zenders hun data opnieuw moeten versturen. TU Delft-promovendus Relja Djapic vond oplossingen voor dat probleem in smalbandige en ultrabreedbandige netwerken.

Als twee zenders in dezelfde frequentieband tegelijkertijd uitzenden, zijn de datapakketjes niet meer netjes van elkaar te scheiden. Beide datastromen moeten opnieuw worden uitgezonden. Dat is zo als het systeem een zender en een ontvanger bevat. TU Delft-promovendus Relja Djapic stelt voor om in plaats van een ontvangstantenne een aantal antennes te gebruiken. ’Zo‘n antenne-array kan onderscheid maken tussen de verschillende zenders op basis van hun verschillende posities. Het systeem werkt ook als er meer dan twee zenders tegelijk actief zijn.‘

Djapic maakt het systeem nog efficiënter. Normaalgesproken bevat een datastroom een aantal zogenaamde trainingbits die karakteristiek zijn voor een gebruiker. Dat kost bandbreedte. De ontvanger gebruikt ze om de zender waarin hij geïnteresseerd is te onderscheiden van de rest van de bits in het kanaal. De Delftse promovendus vermijdt die extra bits door bij de amplitude van het (onbekende) datasignaal een klein bekend signaal op te tellen dat hij er aan de ontvangerkant op een slimme manier softwarematig weer uithaalt. Dat maakt het mogelijk om signalen van meer gebruikers te scheiden en erop te synchroniseren zonder dat het bandbreedte kost. Deze aanpak is compatibel met bestaande WLan-standaarden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content