Kort nieuws

TU Delft tweede in Hyperloop-ontwerpwedstrijd

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Het team van de TU Delft is tweede geworden in de voorrondes van de Hyperloop-ontwerpwedstrijd van het Amerikaanse SpaceX. Van de 123 andere inzendingen moesten de Nederlanders alleen het MIT voor zich laten. Het Delftse team zal het ontwerp nu op halve grootte gaan bouwen en deze zomer testen op de 1,6 kilometer lange testbaan nabij het hoofdkantoor van SpaceX in Californië.

Het Hyperloop-concept is een idee van SpaceX- en Tesla-oprichter Elon Musk om voertuigjes op hoge snelheid door een buis met zeer lage luchtdruk te sturen. Door de lage luchtweerstand kunnen ze met een laag energieverbruik hoge snelheden halen, rond de duizend kilometer per uur. Een reis van bijvoorbeeld Amsterdam naar Parijs hoeft nog slechts een half uur te duren.

Om het concept te ontwikkelen, organiseert SpaceX een ontwerpwedstrijd voor de voertuigjes die door zo’n buis kunnen reizen. Dit weekend werden bij de Texas A&M University de ideeën van de deelnemende teams gepresenteerd. Het Deltse team was de enige niet-Amerikaanse inzending in de top vijf. In totaal zijn 22 ontwerpen gekozen die daadwerkelijk mee mogen doen op de testbaan, alhoewel dit aantal nog kan groeien.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content