Technieuws

TU Delft ontwerpt duurzame foto-elektrode voor waterontleding

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van de TU Delft en Amolf hebben foto-elektrode voor de splitsing van water ontwikkeld die veel langer meegaat dan eerdere versies. De verbetering in levensduur is te danken aan het inbouwen van een speciale metaal-isolator-halfgeleider-overgang. De elektrode is bovendien goedkoop: het lichtabsorberende materiaal is silicium.

Een goede foto-elekrode voor de productie van waterstof en zuurstof uit water moet voldoende spanning en stroom genereren, de chemische reactie efficiënt katalyseren en tegen een sterk basische omgeving kunnen. De combinatie silicium met nikkel voldoet aan deze eisen en is ook nog goedkoop, maar nikkel heeft één belangrijk nadeel: het absorbeert licht. Daarom zou het in zeer dunne lagen moeten worden toegepast, maar in die vorm biedt het weer onvoldoende bescherming tegen corrosie. Een goede balans bleek daarin lastig te vinden.

De onderzoekers introduceerden daarom behalve nikkel ook nog andere dunne lagen aan het oppervlak van de elektrode. Van buiten naar binnen zijn dat: nikkel, platina, aluminiumoxide, siliciumoxide en n-silicium. Dit verhoogde de operationele levensduur van typisch vijf naar meer dan tweehonderd uur, terwijl de twee metalen ook een gunstige bijdrage leveren aan het fotovoltage.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content