Technieuws

TU Delft maakt efficiënt imitatiecellen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Kavli Institute of Nanoscience aan de TU Delft heeft een microfluïdische technologie ontwikkeld om efficiënt liposomen te maken: waterbelletjes gehuld in een laagje van fosfolipiden. Het instituut wil hiermee onderzoek naar deling van cellen, want dit zijn eveneens liposomen. Maar de belletjes worden ook gebruikt voor het afleveren van medicijnen.

Om dit soort belletjes te maken, wordt normaal gesproken een olieachtig oplosmiddel door een nozzle gestuwd waar van de zijkant fosfolipiden worden aangevoerd. Dit heeft echter als nadeel dat het oplosmiddel in de liposomen achterblijft, dat maar langzaam uit het belletje diffundeert. ‘Er waren al wel manieren om liposomen te maken, maar deze hebben voor onze doeleinden belangrijke nadelen’, vertelt Siddharth Deshpande, postdoc in de onderzoeksgroep van Cees Dekker, die het onderzoek leidt. ‘Het proces was te langzaam en vooral niet zuiver genoeg.’

Deshpande probeerde daarom de alcohol 1-octanol uit als alternatief oplosmiddel. Dat bleek zich spontaan en snel naar één kant van het liposoom te bewegen, waarna een druppeltje met 1-octanol zich binnen enkele minuten spontaan zelf afscheidt. Wat overblijft, zijn zuivere liposomen met de afmetingen van een biologische cel (5-20 micrometer) en een vettig membraan.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content