TU Delft leidt HTas-project antifile-cruisecontrol

Reading time: 1 minute

Author:

Een consortium van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen start onder de High Tech Automotive Systems-vlag (HTas) een onderzoek naar connected cruisecontrol (CCC), een systeem waarbij auto‘s binnen enkele kilometers van elkaar informatie uitwisselen over de verkeerssituatie. Een bestuurder van auto met CCC kan verder kijken dan zijn de auto voor hem en inspelen op de situatie. Als er voldoende auto‘s uitgerust met het informatiesysteem rondrijden, neemt de kans op fileveroorzakende ’schokgolven‘ en kettingbotsingen af.

Het CCC-project richt zich op de architectuur van het systeem. Via UMTS/HSDPA-communicatie worden floating car-data ingewonnen en met reguliere verkeersmetingen in een verkeerscentrale gecombineerd tot voorspellingen van schokgolven. Vervolgens kijken de partners hoe verschillende informatie, namelijk beelden van een intelligente camera in de auto, gegevens uit de digitale kaart, gegevens over het voertuig en de voorspellingen van schokgolven, kan worden verwerkt tot één advies aan de bestuurder.

Het is de bedoeling dat het onderzoek binnen enkele jaren resulteert in een CCC-systeem gereed voor de markt. In het consortium zitten naast de drie technische universiteiten en TNO onder meer de bedrijven Clifford, Navteq, NXP, Sam en Technolution.